Kanser
Kanser ağrısı;
kansere bağlı olarak normal dokuların tahribi kan damarlarında tıkanmaya bağlı dolaşım bozukluğu, metastazlara bağlı olarak kemik kırıkları, enfeksiyon, Enflamasyon (yangı), tüm sinirlere bası yapması, içi boş organların veya çeşitli kanalların tıkanması gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabildiği gibi, cerrahi, kemoterapi, radyoterapi gibi kanser tedavi yöntemleri nedeniyle vücutta ortaya çıkan bir takım ağrılardır. Kanserli hastaların %20 – 50 sinde ilk başvuruda, %30-40’ında tedavi sırasında, %75- 90’ında ileri evrede ve son dönemde ağrı vardır; hasta ve yakınları için ağrı, ölümün kendisinden bile daha büyük bir korku kaynağıdır.
Kanser ağrılarının belirtileri nelerdir?
Kansere bağlı olarak vücudun farklı bölgelerinde ağrılar meydana gelebilmektedir. Bunların başında gelen kronik kanser ağrısı, kişinin tüm yaşam kalitesini etkileyen, sürekli bir ağrı şeklinde olabildiği gibi, ağrı kesici ilaçlar almasına rağmen ani başlayan, kısa süreli şiddetli ağrılar şeklinde de olabilir. Hastanın ağrısının kaynağına göre ağrının tipi, şiddeti ve süresi değişebilmektedir.
Kanser ağrılarının tedavisi nasıldır?
Kanser ağrılarını dindirmeye yönelik ilk olarak ilaç tedavisi yapılır. İlaç tedavisi; Dünya Sağlık Örgütü’nün basamak tedavisi adını verdiği sisteme uygun olarak ağrının durumuna göre zayıftan kuvvetliye doğru belirlenir. İlaç tedavisinin yetersiz veya etkili olmadığı durumlarda, ilaç dışı tedavi yöntemlerine de başvurulmaktadır. Bu durumda ağrıya neden olan sinirlerin çeşitli kimyasal maddelerle duyarsızlaştırıldığı sinir blokları uygulanabilir. Eğer sinir blokları da ağrıyı azaltma da başarılı olmazsa, omuriliğe morfin pompası takılabilir. Bu yöntemlere ek olarak kullanımı daha pratik tikyapunktur tedavi yöntemi ile kanserden kaynaklanan kas kemik ağrılarında olumlu sonuçlar gözlemlenmiştir.